Trädfällning

Vi markfäller träd där det kan ske utan att skada något i omgivningen. Utbildade trädfällare kan ta ned träd som står illa till, eller träd som betecknas som farliga. När det inte finns plats att fälla ett träd på vanligt sätt, från marken, måste man sektionsfälla det i stället.
Det vanligaste sättet är att helt enkelt klättra upp i trädet och fälla det bit för bit. Om det finns byggnader, planteringar eller annat som är ömtåligt under trädet måste man fira ner varje del för att de inte ska krossa det som är under. Ofta räcker det dock med att bara såga ned det i små bitar åt gången.
Eftersom vi oftast sektionsfäller träden i bitar som ska vara säkra att hantera kan längderna variera en hel del. Generellt kapar vi dock upp stammar och större grenar i ca tremeterlängder. Om du vill ha stam och större grenar uppkapade i särskilda längder kan vi även hjälpa dig med det. Kanske färdiga längder för vedkapen? Läs mer här
BESKÄRNING
Den allra bästa tiden att beskära alla typer av träd är under månaderna juli-augusti. Under vintern när träden gått in i vintervila ligger all aktivitet nere och trädet kan inte börja valla över skadan eller försvara sig mot svampangrepp. Livskraftiga och inte så känsliga träd går dock att beskära under större delen av året om temperaturen inte understiger -10 grader Celsius.
På våren, precis innan och under knoppsprickningen, ska inga träd beskäras! Då behöver de all energi till att producera blad och nya skott.
STUBBFRÄSNING
Vid stubbfräsning fräser en tandförsedd snurrande skiva bort stubben flisa för flisa. Vi fräser ner till ett djup av 10-15 cm.
Hålet som blir bör fyllas ut med jord före plantering av t.ex. gräs. Flisen kan du med fördel lägga i komposten eller sprida i trädgården som markförbättrare.
BORTFORSLING
Om du inte själv vill ta hand om stockar och ris så hjälper jag till att beställa container och bortforsling - dessvärre ingår inte detta eller tippavgiften inom RUT-avdraget.